tisdag 19 november 2019

Göta Kanal sommarminne 2019

Så här i gråa trista november är det väl dags att berätta om en av sommarens höjdpunkter för Herr och Fru Ganska rimligt.

Vår lilla tur på Göta Kanal....Töreboda - Karlsborg.

Vi har i många år sagt att vi ska åka en bit på Göta Kanal men sommar efter sommar har gått utan ens ha sett en glimt av Göta Kanal. Men i sommar bodde vi ett stenkast i från kajen i Töreboda och det blev liksom en mycket spontan grej. Ringde sent kvällen innan och frågade om det fanns plats för oss på nästa dags tur...japp till vår lycka fanns det det. 



Dagen efter infann vi oss tsm med ett av våra barn på plats på båten M/S Sandön, betalade och beställde mat. Vi lämnade ett lagom varmt Töreboda och ut på Göta Kanal. Vi insåg ganska snabbt att vi inte var tillräckligt varmt klädda fast vi hade både varma tröjor och jackor på oss. Man fick allt känna efter hur det är att frysa lite haha. Vissa var betydligt bättre rustade och hade varma jackor, halsdukar/sjalar med. Andra kom i tunna sommarkläder......ja är det sommar så är det....



Det är underbart vackert på Göta Kanal och guidningen var perfekt. När vi var ute på sjön Viken så serverades det middag för de som beställt. Jag tog lax och det var nog den godaste laxen jag ätit.... Maten kostade 180 kr och det ingick måltidsdricka. Man kunde köpa läsk, öl eller vin om man ville det.



Det var så fint och mysigt där vi åt inne i båten dock väldigt kallt och att frysa en sommardag (inne) fick ny innebörd för många. 

Nu när jag sitter och läser den lilla broschyren om Göta Kanal och M/S Sandön så inser jag att båten visst är ett fartyg.....🙈...inte för jag begriper mig på sånt men rätt ska vara rätt...alltså båten är ett fartyg 😉.

Lite info om Göta Kanal från samma broschyr, skrivit rakt av.

"Göta Kanal är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Den 12 april 1810 fick Baltazar von Platen tillstånd att börja bygga kanalen från Mem på östkusten till Sjötorp vid sjön Vänern. Von Platen avled tre år innan kanalen invigdes i Mem år 1832.
Göta Kanal är 190.5 km lång och nivåskillnaden är 91.8 m. Den högsta punkten längs kanalen är sjön Viken där M/S Sandön passerar. Totalt har kanalen 58 slussar. Den största  och första slussen ligger i Forsvik, där vi passerar med M/S Sandön."


Dålig bild men ändå den bästa jag fick till ...

Vi betalade 520 kr per person och 180 kr per person för maten, fanns två rätter att välja på. Kaffe, kaka och glass fanns att köpa. Turen vi åkte tog 4.5 timme och när vi kom fram till Karlsborg fanns det transferbussar tillbaka till Töreboda. Turen går också omvänt. 


Så imponerad av att de stackarna som fick bygga denna vackra kanal gjorde det med handkraft med spade och säkert under usla förhållande 💚. När snöstormarna yr i vinter ska jag fördjupa mig i detta har jag tänkt.

Här kommer en massa bilder från vår tur på denna mäktiga kanal. Bilderna gör sig inte rättvisa för det var verkligen såååå mycket vackrare i verkligheten...






Slussöppning med handkraft







Slussen i Forsvik





Många gånger var man så nära kanterna att man kunde ta på växterna på kanalkanten och som här ovan i slussen i Forsvik.

Har ni möjlighet att åka en bit på Göta Kanal så gör det och glöm inte ta en varm tröja med er.

Har ni åkt på Göta Kanal? Berätta gärna lite om er upplevelse här i kommentarsfältet.


Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar